Yeni Göktürk Hareketi Programı
- Serkan Gürkan
- 30 Eyl 2024
- 18 dakikada okunur

TÜRKÇÜ,TOPLUMCU BİRLİK
1. Görüş Türkçülük, Türk milliyetçiliğidir.
2. Bu bir DERNEK olup, Eğitim kültür faaliyetleri ile toplumsal projeler gerçekleştirerek taraftar toplayacaktır.
3. Derneğe bağlı gençler temel eğitim aldıktan sonra kurum içinde görevlendirilebilecek 3 seviyeli eğitimlerle rütbe alabileceklerdir.
4. Aylık dijital dernek dergisi abonelik sistemi kurulacak ve belirli giderler bu yoldan karşılanacaktır.
5. Dernek kadroları 14-44 yaş aralığında olacak. Dernekte temel görgü eğitimleri ve temel teşkilat dağarcığı edinen kadroların il ve ilçelerde görevlendirilmesi sağlanarak teşkilatlanma yapılacaktır.
6. Derneğe katılan gençler hiçbir harici siyasi parti, kurum, dernek, cemaat, tarikat yada çete üyesi olamaz. Araştırmalar sonucu mensubiyeti bulunan kişiler istisnalar hariç olarak ihraç edilir.
7. Yapılan sivil faaliyetlerin fotoğraflarını propaganda olarak üretecek derneğin il, ilçe başkanları başta, yöneticileri de dahil olarak sosyal medyada algı oluşması için sıkı tutulacak. Bunun için tüm kadrolara genel sosyal medya eğitimi ve teşviki yapılacak. Bir gündemimizin 10.000 ile 50.000 arası twit ile gündeme alınması bize büyük bir kamuoyu gücü sağlayacaktır.
8. Hiçbir üye başı boş şekilde mültecilere, çetelere, diğer siyasi organizasyonlara kendi insiyatifi ile karışmayacak. Bir sorun olduğu takdirde herkes bulunduğu en üst birime ulaşarak dernek genel başkanına ulaşılacak. Yöneticilerden ya da kadrolardan hiyerarşik düzeni bozanlar gönderilecektir.
9. İl yönetimleri minimum 10 kişi, ilçe yönetimleri minimum 5 kişiden oluşacaktır. Her il teşkilatı ilçeler dahil minimum 500 kişi olmak zorundadır. 20 ilçeli bir il 50 kişi olsa 1000 kişi sağlamak imkanı vardır. Her ilçe teşkilat mensup sayısını 1 yıl içerisinde en az 50 kişi olacak şekilde kayıtlayacaktır. Her il merkezinde kayıtlı kişi sayısı 100 olacaktır. Teşkilatlar sadece yöneticilerden oluşturulmayarak yerelde alternatif yedek kadroların bulundurulması da teşviklenecektir.
10. Genel merkez yöneticileri kendi içinde, iller ilçe başkanları ile kendi içinde, ilçeler yönetimleri ile kendi içinde whatsap grubu kurabilecektir. Bu konudaki hassas noktalar kurallar takip edilecektir. Teşkilat dışı konuşmalara yer verilmeyecektir.
11. Herhangi bir il başkanının, ilçe başkanının değişim durumu mümkün oldukça ince eleyip sık dokuyarak yapılmak zorundadır. Bir süre aktif görev yapan koşturan başkan doğal olarak yorulacak, maddi sarsılma yaşayabilmesi olasıdır. Görevi bırakmak istediğinde mevcut kadroları kaybetmeden yeni kadrolara ulaşabilecek kimselere devretmesi esas alınacak. Aksi halde eski kadrolar yeni kadrolar ile görüşmeme, çatışma pozisyonuna gelebilir. Türkçü ve milliyetçi kuruluşların yıllarca eski ve yeni gelenlerle birlikte yürüyememesi ve gelişme kaydedememesi bu sebeptendir. Ayrıca görev alacak kişilerden adli sicil kaydı vb belgeler alınacaktır.
12. Atanacak il başkanları dernek genel merkezinde dernek genel başkanı tarafından doğrudan atanacaktır. İlçe başkanları İl başkanı tarafından il merkezinde doğrudan atanacaktır.
13. Yapılacak faaliyetlerimizi önceden planlayabilmek için önemli gün ve haftaları içeren kurumsal takvim hazırdır. Bu faaliyetler önceden planlandığında gür ve kalabalık yapılabilecektir. Etkinlikler son günde organize edildiğinde genelde başarısızlıkla karşılaşılmıştır. Bunun için bir program en az 3 gün önceden planlanmalıdır. Aksi halde yapılmamalı mahcubiyet engellenmelidir.
14. Dernek temsilciliklerinde kız erkek karışık faaliyet sürdürülecek. Cinsiyetçilik Atatürk İlke ve inkılabını baz alındığında ilkel kalmakta. Lakin hassas olarak dernek içerisinde uygunsuz gönül ilişkisi kurulması durumunda sorumlu olan kişiler kesinlikle ihraç edilecektir.
15. Kurum içi atama, görevlendirme vb durumlarda ahbap çavuş ilişkisi, rüşvet, adam kayırma yasak olup kurallara tam bağlı şahsi düşünce bir kenarda kalan kurumsal tavır uygulanacaktır. Başarılı olan yöneticiler, il başkanları, ilçe başkanları takdirname yada yükseltme alacağı uygulamalar teşvik olunacaktır. Ne kadar çok insan hareketimizin bir parçası haline gelirse o kadar geniş oluruz.
16. Görev süreleri ortalama 4 sene olup gereksinime göre değişiklikler yapılabilecektir.
17. İl ve ilçe başkanları genelde üniversite mezunlarından seçilebilmekle birlikte tercihen 23 yaş üstü olup lise mezunu da görevlendirilebilecektir. Tecrubesiz, eğitimsiz, saygısız yöneticilerimizin olmaması için kuruluş yapılacak il ve ilçelerden belirli bir süre cv talep edilecek, en güzel alternatifler üzerinde çalışılarak tedbir alınacaktır.
18. Dayanışma, iş bulma vb konularda herkes birbirine destek olmaya çalışacak. İş adamları grupları liste olarak güncel tutulacak. Her il ve ilçede temsilciliğimizin olması örneğin bir dernek yöneticisinin çocuğu üniversitede yurt bulma sorunu yaşamayacak, şahsi de olsa bir sorunu olduğunda başka bir ilde işi olduğunda destekleme yapılmaya çabalanacak. Güçlü ve yaygın bir kurum olduğumuz vurgulanacak.
19. Yönetim kurulan yerlerde genel merkez, il, ilçe her yöneticisinin bir işinin olması tercih edilecek. İşsiz birinden aidat ve yada herhangi bir verim almak söz konusu olamaz. Dernek faaliyetleri kimsenin çalışma ve ailesinin geçiminin önüne geçirilmeden uygun zamanlara koordine edilecek ve düzgün planlama sayesinde en yüksek katılım sağlanacak. Bir Türk gencinin aynı süreçte çalışarak ailesine bakması, sosyalleşmesinin yanı sıra milli bilincini geliştirip dernek katılım sağlaması mümkün olacaktır. Haftada bir kez bir iki saat bir araya gelmenin kimseyi engellemeyeği aşikardır.
20. Çalışmalarımız genel olarak aynı ortamda bir araya gelerek yapılacak gibi düşünülse de, teknolojik araçlar sayesinde kolayca iletişim kurabiliyoruz. Sosyal medya, reklamlar ve haberler, zoom seminerleri sayesinde etkileşimler, toplantılar yapılabilir.
21. Başlangıçta 10 büyükşehirde hemen teşkilat kurulacak. Samsun, Ordu, Gaziantep, Kayseri, Konya, İstanbul, Ankara, İzmir, Giresun, Trabzon, İlk senede hedef 25 il olacak. Bir sene içerisinde 25 il hedefine ulaşılıp 1000 er kişilik kadrolar ile 25000 kişilik hedefe ulaşılmaya çalışılacak.
22. Genel merkez yöneticileri belirlediğimiz 3 seviyeli eğitim müfredatımızın 3 kurunu da bitirmiş olanlardan seçilecek, İl başkanları ve 2 seviyeyi ilçe başkanları 1 seviyeyi bitirmiş olanlardan seçilecek. Eğitim yöneticiler için de devamlı devam edecek tüm kadrolar eğitimlere katılarak, il ve ilçe başkanları eğitimlere çağırılarak kaliteleri arttırılacak. Eğitim devam ederken yeni eğitim seviyeleri kurarak sürekli teşkilat içi yükselmenin önünü açarak kadrolarımızı genişlemeye teşvik edeceğiz.
23. Kurumsal Eğitim müfredatımızın başlangıç sistemi şu şekilde olacak: 3 lü eğitim seviyemizin 1. Seviyesi ile milli heyecan kazandırmak, 2. Seviye olan Türk kültürünü tanımak ve bilgisel eğitimden geçmek, 3. Seviye ise iç ve dış tehditlere dayanabilmek için ideoloji ve din kaynaklarının tümüne hakim, düşmanlarını tanıyan bilginin yanı sıra irade olarak dayanıklı gençlik yetişmesi sağlanacak.
24. Mensuplarımızın bir dine mensup olup olmamasından daha çok ahlaklı ve saygılı olması tavsiye olunacak.
25. Sabit belirli bir gün genelde öğrenciler Pazar günü boşta olduğundan seminer ardından olağan toplantılar düzenlenecektir.
26. İlk 6 ay içerisinde Dış Türklerden sorumlu bir birim kurarak her Türk ülkesi ve bölgesinde temsilciler atayacak Turan idealini iletişim kurulan sıcak bir seviyeye getireceğiz. (Her bölgede gereken kalitede temsilcilik yapacak arkadaşlarımız mevcuttur.)
27. Derneğimizin genel amacı sosyal ve eğitimsel bir mücadele olarak kamuoyuna gösterilecek olup şiddet, mafya eylemleri ile toplumun öfkesini kazanmaktansa kendi cesaretimiz ile bize veya ülkemize bir saldırı olması durumunda savunmaya geçerek toplumsal güveni temin edebiliriz.(Genel Başkanın İnsiyatifinde)
28. Özet olarak bu derneğe olan ihtiyaç şundandır; Dernek daha çok liseler ve üniversiteler bazında ve toplumsal alanda teşkilatlanacak. Yöneticileri yerel esnaf, çalışan ve emekli olabilir. Yeterli kıvama gelen üyeler il ve ilçe başkanı olarak görevlendirilerek cemiyet hayatına kazandırılacak. Dernek teşkilatlarının sayısını arttırmaya yönelik hareket katacak. Genel başkanın emir talimatları doğrultusunda Türk gençliğine yeni bir soluk, yeni bir kapı olacaktır.
29. Dernek üyelerinin ve Tüm Türklerin hassasiyet göstermesi gereken temel kurallarımız ayrı bir metinde listenelerek ekte verilecektir.
30. Genel Merkez Ordu/Ünye’de Liseler mahallesinde kuruldu. Mevcut 50 kişilik yetişmiş kadro ile genel merkez teşkilatlandı.150 tane yetişmiş çeşitli meslek dallarında insanlarla desteklendi. 10 tane büyükşehirde açılışlar planlanıyor. Ekonomik rapor hazırlanacak.
SORUNSALLAR
1. GENEL İŞLEYİŞ HAKKINDA
2. SANAL SEMİNER VE SANAL REKLAMLAR
3. MADDİ ÖNERİLER
4. BİR GENÇLİK KURULUŞUNA NEDEN GEREK VAR
5. TEŞKİLATLANMA DURUMUMUZ NEDİR
6. NASIL TEŞKİLATLANMA OLACAK?
ÇÖZÜMLEMELER
1. GENEL İŞLEYİŞ HAKKINDA; İlk kural bu proje yani Türk gençliği bir yük olarak görülürse o hareketin geleceği şüpheli olacaktır. Geleceğimiz olan gençlerimize mümkün olan en fazla kaynağı aktarmak gerekmektedir. Siyasi partilerde ve genelde kurumlarda menfaat için gruplaşmalar olurken, dernek bünyemizde geleceğe adanmış bir topluluk oluşturmayı hedefliyoruz.
Derneğin ana gayesi gençleri sosyal sorumluluk, bir vizyon ve bir amaç çerçevesiyle profesyonelleştirerek katılımlarını sağlamak. Elimizde 10 tane ilin 3 er ilçesinde teşkilanlanma başlatacak ekip de mevcut. 200 tane de hiçbir siyasi partiye kaydı olmayan vatansever ve belli meslek dallarında onurlu ve çalışkan insanlar katılım için hazır haber bekliyor. Amacımız genel işleyişi kurmak, genel merkezi çalıştırarak yerelde teşkilatlanma sağlamak.
Dernek 16-25 yaş aralığına eğilecek haftalık ve aylık etkinliklerle hareket sağlayacak. Derneğin teşkilatlanması illerde ve ilçelerde önce yönetim kurarak sonra üye toplayarak sürecek.
2. SANAL SEMİNER VE SANAL REKLAMLAR;
a. SANAL SEMİNERLER;Belirli bir konu üzerinde konuşmak bir gündem sağladığı için, sürekli kendi gündemimiz kapsamında insanları seminerlere zoom vb. çekerek verim alınabilir. Yine internet sitesi üzerine aktarılan instagram reklamı ile sanal seminere ücretsiz kayıt olma sağlanabilir. Seminer konuları çeşitli, tarihsel, kişisel gelişim, hatta meslek bazlı ücretli bilgileri bir kısım ücretsiz olacak şekilde ilgi çekici yada faydalı konular olabilir.
b. SANAL REKLAMLAR; Heyecan ve motivasyon verici video içerikleri ile sponsorlu reklamları internet siyesine yönlendirip yasal üyelik formu ile pek çok yerde temsilci ve gruplara sahip olabiliriz. Çevresel ulaşım her ne kadar güvenli olsa da güdük kalması muhtemeldir. Kitlesel yaklaşım ise büyük kitlelere ulaşabilir. Bugün instagram kitle e ilgi alanı kısıtlamasına göre 18-35 yaş aralığında 27,7 milyon ve 32,6 milyon insan var Türkiye’de. Kadın 12,7 m-14,9 m, erkek 14,9m-17,5m şeklinde. Aylık instagrama 10.000 TL civarı reklam masrafı yapılarak 240.000 – 630.000 arası insana erişim sağlanabiliyor. Başta kişisel gelişim vs hedefleri ile teşkilatsal kültüre aktif katılacak ve hatta maddi imkan aktarımı yapılacak duruma gelecektir. Ortalama 5000 üye olabilse 50 TL sanal dergi ve üyelik şeklinde aylık 250.000 TL gelir sağlanacaktır kısa vadede.
3. MADDİ ÖNERİLER; İçinde binlerce kişinin görev aldığı, pek çok faaliyetin yapıldığı en basitinden yemeklerin, eğitimlerin, çalışmaların yer aldığı bir organizasyonun ciddi bir ekonomi gerektirdiği açıktır. Bunu bir kişinin beslemesi ile çözebilmek mümkün değil. İl ve ilçelerde teşkilatlara imkan oldukça destek verilebilir. Ama istisnalar hariç kendi yönetimini kurarak çalışmaları sürdürmeleri istenecektir. Dergi kurularak hareketimize bağlanacak insanlardan bağış alınacak.. Ek yapılan faaliyet ve işlerden gelirler sağlanacak. Kurumun gelişmesi ve ilerlemesi için harcanacak.
a. Gelir Kalemleri;
i. Üye Aidatları
ii. Ürün Satışları: Atkı, Tişört, polar, börk, kama, yüzük, kolye ucu vs.
iii. Bağışlar
iv. Dergi ve Kitap Satışları (Sanal Kitap ve Dergi Olabilir)
v. Kermes: Belediyelerden yer alıp kermese satılabilir ya da yemek yaptırılıp gelir sağlanabilir.
vi. Eğlence, spor etkinliği, konferans, tiyatro vb bilet satışı
vii. Saksıda botanik üretimi
viii. Avukat, emlakçı vb meslek sahibi arkadaşlarımıza iş götürüp yarı komisyon alma
4. BİR GENÇLİK KURULUŞUNA NEDEN GEREK VAR; Partiler, dernekler ve diğer kurumlar gündem faaliyetleri ile siyaset yapmak için efor sarf ederken lisedeki, üniversitedeki bir gencin katılım eğilimini oluşturmak için gerekli çalışmayı şuana kadar gösterememiştir. Ailelerin çocuklarının bir siyasi partiye girmelerinden rahatsız olacağını yada farklı görüşte oldukları için engelleyeceği bir durum da söz konusudur. Dernek çatısı altında daha birleştirici olabiliriz. Hedef kitlemiz lise ve üniversite gençliği olacaktır. Yetişen Türk gençleri ile ilgi alaka içerisinde olarak farklı şehirlerde belirli sayılarda insanlarla temas edilerek Türk gençliğini birleştirecek ve 5 yıl sonra ülkemizde söz sahibi olacak kadrolar kurulacak. Vatansever olmak temel şart olarak gelişime açık gençler üzerinde durulacak. Misalen 16 yaşında olan bir Türk gencine ulaşım sağlanacaktır. Şöyle bir istatistik koyalım bir ilçede 20 lise bir fakülte olduğunu varsayalım. Ve kadroların her sene büyük ölçüde değiştiğini varsayalım. Her lisede en az 15 genç bulunacak dört sene boyunca 60 öğrenci o lisede elimizde olacak. 20 lise olunca 1200 oy olacak. Bulunduğu ilin de 20 ilçesi olmuş olsa 24 000 oy demek. 81 ilde 1 944 000 kişi demek. Üniversitelere gelince Türkiye’de 208 üniversite olduğunu biliyoruz. 200 diyelim. Bunun 100 tanesine girişim yaptığımızı varsayalım. Genelde bir üniversitede 20-30 arası fakülte mevcuttur. 10 fakültesi olduğunu düşünelim. Her Fakülte mevcudu 10 kişi olsun. 4 Senede her fakülte 40 kişi olur. 4 senede üniversite 400 kişi olur. 100 üniversite olarak 4 sene sonunda 40 000 mezun olması demek. Birkaç sene içerisinde meslek sahibi olduklarını varsayarak burs alabileceğimiz, bağış alabileceğimiz, ilçe başkanı, il başkanı, belediye başkanı, milletvekili olabilecek gençlerimizin temelden yetişmesi mümkün olacak.
Türkçülük, Türk milliyetçiliği fikriyatı Komunizm gibi yada dinler gibi ırk ayırt etmeksizin yayılabilecek bir düşünce sistemi değil, tersine kültür ve soy aidiyeti olanlar arasında yetiştirerek çoğalabilecek bir yapıya sahiptir. Her ilçede 20 lise az bir sayı her yerde aynı değil İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde ve ilçelerinde çok daha fazlası mevcut, bazı illerde teşkilatlanma zor olacak bazılarında kolay bunu ortalama dengeleyecektir.
Formülize edince liseler;
15 öğrenci 4 sene 15*4=60
20 lisede 60*20=1200 ilçede
Her ilde 20 ilçe varsayımı 1200*20=24000
81 ilde 24000*81=1 944 000
Formülize edince üniversiteler;
Her üniversitede 10 fakülte varsayımı; her fakültede 10 kişi olsun, 4 senede , 100 üniversitede
10*10*4*100=40000 üniversite mezunu yapar.
5. TEŞKİLATLANMA DURUMUMUZ NEDİR?; Ülke yönetiminde bir şeyler üretmek, bir değer ortaya koymaktan ziyade bir taban ihtiyacı şart görünmekte. Şuanda bu ateşi yaktık. En az belli bir meslek sahibi olan 200 kişi ile merkez yapabilecek durumdayız. 50 tane genel merkez yöneticimiz ve 1000 civarında gencimiz var. 25 il başkanlığını kısa süre aralıkları ile kurabilecek bilgi,çevre ve tecrubemiz mevcut. Bugün partilere şu ya da bu sebepten katılmayan ve bir kitlesi olan Türkçü yada Türk milliyetçisi kişilikler bize katılarak dava için çalışma eğilimindeler. Bunları başarabilirsek partileşeceğiz daha sonrasında geriden gelen nesille yeniden derneği teşkilatlanacağız. SENDEN YANA OLANLARA BİRŞEY VERMEZSEN NEDEN SENDEN YANA OLSUNLAR?
6. NASIL TEŞKİLATLANMA OLACAK; Standart bir yapılaşma olacak. Şuanda bir federasyon kurabilecek kadar dernek mevcudumuzda var. Ana temelde ilk başta Anadolu şehirleri teşkilatlanacak akabinde İstanbul özelinde özel bir çalışma yapılacak. Anadolu’da gücümüzü toplayıp binlerce kişi ile İstanbul’un yeniden fetih için büyük bir konferans vb bir çalışma yapacağız. Bugün Türk dünyasına girerek her Türk ülkesine bir yetkili koyabilecek durumdayız. İlk başladığımızda genel merkez yetkilileri en az 50 kişi, 7 Bölge başkanı ve 10 il başkanı, 5 Türk dünyası sorumlusu bir ay içerisinde hazır hale gelecek.
-Teşkilat yapısı-
Dernek Genel başkanı- Genel Merkez Yöneticileri - Birimler
Türk Dünyası Başkanı – Ülke Başkanları- Ülke Yönetimleri
İl Başkanları- İl Yönetimleri
İlçe Başkanları- İlçe Yönetimleri
Ortaöğretim birimi- Okul başkanları
Üniversite birimi- Fakülte başkanları
BÖLGE İL VE İLÇE BAŞKANLARININ GÖREVLER
1. Bölge başkanları il başkanlarının atamalarını ve atanılan kişilerin takibini yapar. Bölge başkanları her ay farklı bir il merkezine fiziki olarak gidecek ve teşkilatlanmalar için çalışmalar yapılmasını teşvik edecek.
2. İl başkanlarının görevi genel merkezin çizdiği çerçevede faaliyetleri il merkezinde ve ilçelerde yapılmasından sorumludur.
3. İl başkanları ilçe başkanlarının atamasını genel merkeze sorarak yapabilir.
4. İl başkanlarının altında yönetimleri, okul ve üniversite teşkilatları vardır. İlçe teşkilatları da hiyerarşide altındadır.
5. İlçe başkanlarının altında okullar, varsa üniversite ya da fakülte ve ilçe yönetimleri vardır.
BÖLGE PLANLAMASI
MARMARA BÖLGESİEdirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Çanakkale.İÇ ANADOLU BÖLGESİ
Aksaray, Ankara, Çankırı, Eskişehir, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat, Kayseri.EGE BÖLGESİİzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Kütahya, Afyonkarahisar, Uşak, Muğla.AKDENİZ BÖLGESİAdana, Osmaniye, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, İçel, Kahramanmaraş.KARADENİZ BÖLGESİRize, Trabzon, Artvin, Sinop, Tokat, Çorum, Amasya, Samsun, Zonguldak, Bolu, Düzce, Karabük, Bartın, Kastamonu, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu.DOĞU ANADOLU BÖLGESİAğrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Şırnak.GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİAdıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa
YAPILACAK FAALİYETLER1. EĞİTİM PROJELERİ
Her birim, kendi faaliyet alanında teşkilatın üyelerinin, faaliyet gösterdiği bölgenin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda eğitim projeleri kapsamında faaliyet göstermekle sorumludur. Teşkilat bünyesinde öğretmen, eğitmen, ya da bir alana ait uzmanlığı bulunan üyenin bir ay içerisinde en az 1 defa seminer, konferans, ders verme sorumluluğu vardır.
· Okula Ek Etüt Destekleri
. Neden önemlidir?
Eğitim ve ,öğrenim hakkı, Anayasa ile güvence altına alınmış temel bir haktır. Teşkilat, önceliğin maddi durumu yetersiz gençlere verilmesi koşulu ile, talep edilmesi halinde bünyesinde ücretsiz olarak özel ders verebilecektir. Sınıfın açılması için gerekli olan katılımcı sayısı en az 7’dir. Yeterli sayının temini halinde, program katılımcılara uygun gün ve saatlerde teşkilat bünyesinde gerçekleştirilecektir.
. Neler Yapacağız?
- İlköğretim, ortaöğretim dersleri
- LGS, TYT-AYT soru çözümleri
*Sınavlara hazırlık süreçlerinde web sitemizde pdf olarak kaynak kitap, test vb desteği sağlanacaktır.
· Görgü Kuralları Öğretimi
Her teşkilat üyesi, Adab-ı Muaşeret kuralları olarak bilinen görgü kurallarını öğrenmek, öğretmek ve uygulamakla sorumludur.
. Neden önemlidir?
Adab-ı Muaşeret; toplum içinde yaşayan insanın birlikte bulunduğu diğer insanlarla uyum içinde yaşamasını, hayatın günlük akışı sürecinde insanların uymaları veya sergilemeleri gereken davranış, usul ve şekillerini bizlere anlattığından toplumumuz için önemlidir.
Bir Türk kibar, saygılı, matematiksel düşünebilmek gibi asgari yaşam kalitesini kazanması için Teşkilat, ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda bu konuyla alakalı eğitim/seminer düzenleyebilecektir.
Ayrıca bu konuların Türk insanının öğrenmesi gereken temel bilgiler olduğunu göz önüne alacak olursak MEB müfredatına ve TSK’nın GEP programlarına dahil edilmesi için siyasi diyalog takip edilebilir.
. Neler öğreneceğiz?
*İlgili çalışma, toplu sınıf düzeninde veya bireysel katılımcı düzeyinde gerçekleştirilebilecektir.
2.KİŞİSEL GELİŞİM KURSLARI
Teşkilat, talep edilmesi halinde bünyesinde ücretsiz olarak kişisel gelişim kursu verebilecektir. Unutulmamalıdır ki, çevrenizden göreceğiniz saygı itibar ve saygı kendinize gösterdiğini özen kadardır.
Seminer olarak verilebilecek, yanı sıra uzman bilir kişi desteği ile yazar, bilim adamı, psikolog, dil bilimci, sosyolog herhangi birisi getirtilerek Konferans şeklinde de yapılabilecektir.
· Diksiyon Kursu
. Neden önemlidir?
Diksiyonun önemi öncelikle günlük hayatımızda ilgi olmasından dolayı önem arz ediyor. Bunun yanında diksiyonda sesleri ve heceleri en iyi şekilde çıkarmak önemlidir. En önemli şartı da metindeki duyguyu dinleyenlere geçirmektir. Diksiyon önemi bakımından iletişimde önemli bir yere sahiptir. Diksiyon nedir? Noktasında anlattığımız gibi diksiyonumuz, dış görünüşümüzün dışında karşımızdakilere fikir sahibi olmalarını sağlar.
. Neler öğreneceğiz?
. Diksiyonun iletişimdeki gücü
. Diksiyonun olmazsa olmazları
. Sesin etkili kullanımı
. Ünlü ve ünsüzlerin doğru kullanımı
. Konuşmada ahenk ve esneklik
· Hitabet Kursu
. Neden Önemlidir?
Hitabet, sözlü iletişimin etkili bir şekilde yapıldığı ve dinleyicileri bilgilendirmeyi, ikna etmeyi veya etkilemeyi amaçlayan bir iletişim sanatıdır. Hitabet, konuşma becerilerini kullanarak duygu, fikir ve bilgi aktarımını içerir.
Hitabet, siyasi konuşmalar, iş sunumları, eğitim seminerleri ve diğer birçok alanda kullanılır. İyi bir hitabet becerisi, insanların iletişim becerilerini geliştirmelerine ve etkili bir şekilde bilgi aktarmalarına yardımcı olabilir.
. Neler öğreneceğiz?
. Konuşma öncesi hazırlık
. Dil kullanımı
. Özgüven
. Vurgu ve tonlama
. –ecek –acak, ğ ve y kullanımı
. Fonetik
. Ses ve nefes
. Artikülasyon
. Kısa cümlelerin ve noktanın önemi
.Hikayeleme
.Hikayeleme türleri
· Beden Dili Kursu
. Neden önemlidir?
Beden dili iletişimin en önemli unsurudur. Etkili bir iletişimin %55’i beden dili, %38’i ses tonu, %7’si kelimelerdir. Yani ne söylediğinizden çok nasıl söylediğiniz önemlidir. Bu yüzden beden dilini etkili bir şekilde kullanmalısınız.
Sadece günlük hayatımızda değil, eğitim ve iş hayatımızda da büyük önem arz etmektedir. Çünkü iyi bir sunum için beden dilini etkili kullanmanız gerekir. Peki sunum yaparken neden beden dilinizi etkili bir şekilde kullanmalısınız? Çünkü:
Sunumunuzu karşı taraf daha çok beğenir.
Daha profesyonel gözükürsünüz.
Etkileyicilik oranınız artar.
İnsanlar sunumuzu daha çok sever.
İnsanlardan daha fazla takdir alırsınız.
İnsanlar sizi daha karizmatik bulur.
. Neler öğreneceğiz?
. Göz ilişkisi
. Yüz ifadesi
.Baş hareketleri
. Jestler
. Yakınlık
. Bedensel temas
. Dış görünüş
· Hızlı Okuma Kursu
. Neden önemlidir?
Hızlı okuma, çeşitli teknikler sayesinde gözün görüş alanı genişletilerek daha fazla kelimenin daha kısa sürede okunmasıdır.
Anlayarak hızlı okuma, bir metnin çok kısa bir sürede anlaşılması ve bitirilmesidir. Hızlı okuma tekniklerini başarıyla uygulayan biri anlayarak hızlı okuma yapabilir.
· Bir metni en kısa sürede okumayı sağlar.
· Okuma hızını gittikçe arttırır.
· Zamanı verimli kullanmayı sağlar.
· Kelime dağarcığını zenginleştirir.
· Bakış açısını genişletir.
· Kitap okuma alışkanlığı edinmeyi kolaylaştırır.
· Anlama becerilerini geliştirir.
· Stres altında çalışma becerisi kazandırır.
· Sınav sürelerine karşı endişeyi azaltır.
· Mesleki yaşamda beceri sağlar.
· Eğitim yaşamında sorumlulukları hızla yerine getirmeyi sağlar.
· Öz güveni yükseltir.
· Konsantrasyonu arttırır.
· Kavrama ve anlama yeteneğini geliştirir.
· Kişisel gelişime katkı sağlar.
· Hafızayı geliştirir.
. Neler öğreneceğiz?
· Görsel algılama kapasitesini artırımı
· Kelime haznesinin geliştirilmesi
· Konsantrasyon
· Hafızanın güçlendirilmesi
· Okuma öncesi sayfa taraması
· Gözle okuma
· Sütun tarama teknikleri
· Sınav Kaygısı Eğitimi
. Neden önemlidir?
Son dönemde pek çok genç kardeşimiz sınavlardan önce kendini stresli hissetmektedir. Normal düzeydeki stres başarılı olmaya katkı sağlasa da bazı durumlarda kişinin performansını etkileyecek seviyeye gelebilir. Stres ve kaygının sınav performansının düşmesine neden olması sınav kaygısı olarak adlandırılır.
Neler öğreneceğiz?
. Sınav Kaygısının Tanımı
. Sınav Kaygısının Belirtileri
. Bilişsel-Davranışçı Yaklaşımda Temel Kavramlar
. Bilişsel Hatalar
. Sınav Kaygısında Değerlendirme
. İlk Görüşme ve İçeriği
. İmgeleme, Gevşeme Egzersizi Uygulamaları
. Örnek Vakalar Üzerinden Vaka Formülasyonu
. Anne-Baba Rehberliği
. Katılımcılarla Role-Play Çalışmaları
· Stres ve Çatışma Yönetimi
. Neden önemlidir?
Stres ve çatışma hayatımızın her alanında karşımıza çıkan iki olgudur. Her yaş grubunda, her eğitim düzeyindeki insanlar gerek günlük yaşantılarında, gerek iş hayatlarında çeşitli stres odaklarına maruz kalmaktadır.
. Neler öğreneceğiz?
. Çatışmanın tanımı ve nedenleri
. Çatışma türleri ve yönetimi
. Rol çatışması
. Çatışma yönetim model ve stratejileri
. Çatışmanın olumlu ve olumsuz sonuçları
. Stresin tanımı ve nedenleri
. Stresin türleri ve kaynakları
. Stres yönetimi
. Öfke tanımı
. Öfkenin özellikleri ve nedenleri.
· Türk Dünyası Gençlik Söyleşileri ve Göktürkçe Öğretimi
Her birim, ilgili başlık altında haftada en az 1 iş günü gençlik söyleşileri ve bünyesinde, alanında uzman bir üye olması halinde Göktürkçe dersleri vermekle sorumludur.
*Göktürkçe Sınıfının açılması için gerekli olan katılımcı sayısı en az 5’tir.
. Neden önemlidir?
. Türk Dünyası gençlerinin birlik, beraberlik, sevgi, saygı, dostluk, kardeşlik ve dayanışma duygularının gelişmesi ve güçlenmesi,
. Gençlerin, tarihimizden ve kültürümüzden gelen ortak zenginliklerimizi ve milli/manevi değerlerimizi daha iyi tanımasının sağlanması,
. Gençlerin medeniyetimizin yeniden inşası için ortak faaliyet ve projeler gerçekleştirmesini sağlanması açısından önem arz etmektedir.
. Neler yapacağız?
.Genel Merkezce belirlenecek müfredat dahilinde her ayın ilk haftası Gençlik Söyleşileri gerçekleştirilecektir.
.İlgili söyleşilerde konuya hakim, eğitimli kişilerin yanı sıra talep olması halinde üyelerin de sunum hazırlamalarına fırsat verilebilecektir.
Neler öğreneceğiz?
. Eski Türklerin yazı kültürü hakkında bilgi edinimi
. Göktürkçe metinlerin okuması
· Okuma Günleri
. Neden önemlidir?
Kitap okuma, bilgiye ulaşmanın, hayal gücünü genişletmenin ve dünyanın farklı köşelerine yolculuk etmenin en önemli ve kolay yoludur. Son dönemde özellikle gençlerde okuma alışkanlığının azaldığının gözlemlenmesi bu etkinliğin zorunluluğunu bir kez daha ortaya koymuştur.
Bu sebeple her birim, serbest zamanlı olarak her yaştan üye ve katılımcıya kütüphane hizmeti vermekle sorumludur.
. Neler yapacağız?
.İlgili etkinlik, teşkilat binasının açık olduğu gün ve saatlerde serbest zamanlı olarak gerçekleştirilebilecektir.
.Okuma saatleri dahilinde katılımcıların, kitaplarıyla gelmeleri esas olmakla birlikte, katılımcılar birim kütüphanelerimizden emanet yoluyla kitap temin edebileceklerdir.
· Üniversite ve Okullara Yönelik Münazara Çalışmaları
Her birim, Genel Merkez’in belirleyeceği tarihlerde, bünyesinde bulunan yetkin kişilerden de destek alarak, bulunduğu lokasyondaki her seviyede okullardan oluşturulacak gruplarla münazaralar düzenlemekle sorumludur. Bu çalışmalardaki amaç, bireylerin kendini topluluk önünde ifade edebilme yeteneğinin geliştirilmesi ve grup çalışmasına yatkınlığının arttırılmasıdır.
Bunlara ilave olarak, her birim aşağıdaki konular temel alınması ve Genel Merkez onayı dahilinde kurs ve eğitim verebilecektir. ·Arama Kurtarma Ekibi Yetiştirme·İlk Yardım Eğitimleri·Doğal Yaşamı tanımak için doğa kampları ve Yörük Yaşantısı
3. KÜLTÜR-SANAT- SPOR PROJELERİ
. Neden önemlidir?
Kültür turizmi ekonomik anlamda, nadir, az bulanan bir üründür. Bu nedenle kültür turizmi ekonomideki "mukayeseli üstünlükler" niteliğine sahiptir.Bu "mukayeseli üstünlük" Türkiye'nin sahip olduğu özel ve özgün kültürel çeşitlilik, tarihsel derinlik, "biricik" olma durumu ile doğal ve kültürel mirasın coğrafik yaygınlığından dolayı benzerlerinden de üstündür.Arz açısından nadir ürünlerden olan kültür gezileri birçok gezgin açısından "olmazsa olmaz"lardandır. Gerçekleştirilen etkinlikler sayesinde katılımcıların sosyal hayatlarını geliştirme amacını güdülmüştür.
Sanatsal, sportif ve kültürel kazanımlarla üyelerimizin her alanda başarılı ve yaratıcı olmalarının teşviki sağlanacaktır.
Teşkilat bünyesinde yetkin üyelerin varlığı halinde ilgili etkinlikler, Genel Merkez’in bilgisi ve onayı dahlinde yapılacaktır.
. Neler yapacağız?
· Şehitlik ziyaretleri
Mezarlık ve şehitlik ziyaretlerinin gerek tarih bilgisi gerekse milli bilincin oluşması adına Teşkilat için kıymetlidir. Bu sebeple birimlerin bağlı bulunduğu yerleşkede varsa şehitliklerin, şehit kabirlerinin ziyareti ve bakımının yapılması son derece büyük önem arz etmektedir.
· Türk Dünyası gezileri
Genel Merkezden uygunluk alınması ve yeterli çoğunluğun tesisi halinde, Macaristan-Turan kurultayı gezileri gibi çeşitli uluslararası toplantı, kurultay ve seminerlere katılımı sağlanacaktır. Bu tür organizasyonların finansmanı, Genel Merkezce temin edilecektir.
· Yurtiçi gezileri
Özellikle Türk Devletleri’ne başkentlik yapmış merkezler başta olmak üzere ülkemizin çeşitli yerlerine, Genel Merkezden uygunluk alınması ve yeterli çoğunluğun tesisi halinde, geziler düzenlenebilecektir.
· Halk oyunları eğitimi
Halk oyunları eğitimi hem İnsanları birbirine yaklaştıran, arkadaşlığı, dostluğu, sevgiyi, saygıyı öğreten milli birlik ve beraberlik duygularının gelişmesini sağlayan faaliyetlerimizdendir. Teşkilatımızı kuruluş amaçları göz önünde bulundurularak, milli folklorumuzun öğretilmesi, korunması, geliştirilmesi sağlanacaktır.
· Okçuluk eğitimleri ve müsabakaları
Türk okçuluğu, Türklerde okçuluğun ve özellikle atlı okçuluğun önemi tarih öncesi zamanlara kadar uzanır. Yaklaşık MÖ 5000'den itibaren Altay ve Tanrı Dağları çevresinde ortaya çıkan, daha sonra da İç Asya’ya tamamen egemen olan "Atlı Bozkır Kültüründe" atlara ve okçuluğa büyük önem verilmektedir.
Bu düştür dahlinde Teşkilat birimleri, ilgili yerleşkelerde uzman kişilerin gözetimi altında eğitim verebilecektir. Bu programla alakalı tesis, araç-gereç ve eğitmenin temini, yapılacak organizasyonların takibi Genel Merkezce yürütülecektir.
· Geleneksel tiyatro oyunları sergisi
Geleneksel tiyatro başlığı altında genellikle kukla, meddah, Karagöz, orta oyunu ve köy seyirlik oyunu gibi gösteri türleri yer alır. Geleneksel tiyatroda güldürü öğesi ön plandadır. Bunlarda Türklerin Orta Asya'dan getirdikleri inançların izleri olduğu gibi, Anadolu'da daha önce yaşamış olan toplulukların kültürlerinin de katkısı vardır. Teşkilat olarak her birim, bünyesinde nitelikli ve eğitimli kişileri barındırması halinde, eğitim verebilir ve oyun sergileyebilir. Sergilenecek oyunlar geleneksel Türk Tiyatrosu tarzı gösteriler olabileceği gibi, modern tiyatro oyunları da sergilenebilecektir. Sahnelenecek oyunların, gösterim öncesi Genel Merkez onayına sunulması esastır.
· Spor faaliyetleri ile birleştirici etkinliklerdüzenlenmesi
Düzenli olarak egzersiz yapmak daha sağlıklı bir yaşam sağlamakla beraber ömrün uzamasına da katkı sağlamaktadır. “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” anlayışıyla çeşitli spor faaliyetleri düzenlenecektir.
Bununla birlikte Dünya’da ve Türkiye'de gittikçe büyüyen bir kitleye sahip olan e-sporun artık profesyonel bir spor branşından farkı yoktur. Doğal olarak, oyun sektörünün içinde apayrı bir sektörün ortaya çıkmasına vesile olan bu yayılım, oyuncular arasında düzenlenen turnuvalar sayesinde artık genel geçer bir spor türü niteliğini kazanmış duruma gelmiştir. Yine bu sebeple Teşkilat, talep olması halinde e-spor turnuvaları düzenleyebilecektir.
*İlgili müsabaka sonuçlarında ödüller, turnuva öncesinde Genel Merkezce belirlenecektir.
4. SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ
. Neden önemlidir?
Sosyal sorumluluk projeleri kurum veya kuruluşların toplumdaki dezavantajlı grubun lehine yönelik yürütülen faaliyet bütününü kapsamaktadır. Bu faaliyetler birçok farklı alanda gerçekleştirilebilir. En ayırt edici özelliği topluma fayda sağlıyor olmasıdır. Teşkilat olarak herhangi bir maddi bir karşılık beklemeden gerçekleştireceğimiz sosyal sorumluluk projeleri, toplumun daha iyi bir hale gelmesi için oldukça önemli bir yer kaplamaktadır. Böylece sosyal projeler toplumsal dengenin sağlanması sağlanacaktır.
İlgili projelerin plan ve takibi Genel Merkezce yapılacak olup, ihtiyaç ve talepler doğrultusunda birimlerce, Genel Merkez’e bilgi verilerek, gerçekleştirilebilecektir.
. Neler yapacağız?
· Uyuşturucu ile mücadele
Özellikle gençlerimiz olmak üzere hem ülkemizde hem dünyada ciddi tehdit oluşturan uyuşturucu bağımlılığı ile kararlılıkla mücadele edilecektir. Bu hususta, gerek Teşkilat’a mensup, gerekse gönüllülük esasına dayalı şekilde hareket eden doktor, psikolog vs uzman kişilerce seminer ve konferanslar düzenlenebilecektir.
· Köy okullarına kitap yardımı Birimler, izine tabi olmaksızın köy okullarına muhtelif dönemlerde kitap yardımı yapmakla sorumludur. Gönderilecek kitapların, öğrencilerin seviyesine uygun olması ve milli bilincin gelişimine hizmet edecek nitelikte olması esastır.
· Hatıra ormanı yapımı
Ağaçlandırma çalışmaları hem sosyal ve toplumsal hem de milli bir sorumluluktur. Bu sebeple ilgili birimler, Orman Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı ile koordineli olarak uygun alanlarda ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirecektir. İlgili çalışma, hem Teşkilatımızın bilinirliği, hem de orman varlıklarının korunması açısından önem arz etmekte olup, birimlerimizden bu hassasiyetle hareket etmeleri beklenmektedir.
· Kan ve Kök hücre bağışı yapılacak
Sağlık durumu elverişli her teşkilat mensubu üyelerimiz, gönüllülük esas olmak üzere kan ve kök hücre bağışı yapabilecektir. İlgili bağışlar, teşkilat bünyesinde ve koordinasyonu altında muhtelif tarihlerde Kızılay merkezlerinde gerçekleştirilecektir. Bu hususta Genel Merkez izni zorunlu olmamakla birlikte bilgi verilmesi esastır.
· Yetimhanelerin takibi ve düzenli ziyaretleri Ülkemizin teminatın gençlerimizin her alanda korunması desteklenmesi Teşkilatımızca önem arz etmektedir. Bu sebeple yetimhanelerin düzenli ziyaretleri, ve özellikle 18 yaşından sonrayurtlardan atılan gençlerimizin dernekte ya da tarafımızca açılan bir evde birsüreliğine konaklaması sağlanacaktır. Ayrıca bu gençlerin iş ve meslek sahibi olması sağlanarak toplumasağlıklı bir birey olarak kazandırılacaktır.
· Yaşlılar için gönül seferberliği
Yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşlarımızın tespiti, Bakımevlerinde ve kendi evlerinde düzenli olarak ziyaretleri yapılacaktır. Bu faaliyet serbest zamanlı olarak gerçekleştirilebilecek olup, düzenli olarak tekrarlanması esastır.
· Kadına şiddete farkındalık
Ülkemizin en önemli toplumsal sorunlarından olan kadına yönelik şiddet ile mücadele edilecektir. Bu sebeple, gerek sosyal faaliyetlerimizde, gerekse sosyal sorumluluk projelerimizde bu konuya hassasiyet gösterilecektir. Düzenlenecek bütün eğitim, konferans, seminer, eylem ve gösteri yürüyüşü öncesi Genel Merkez’e bilgi verilmesi esastır.
· Görme engelliler için temel kitaplarımızın seslendirilmesi
Görme engelli vatandaşlarımız için sesli kitap uygulaması yapılacaktır. Bu çalışma için devlet kurumları ve özel kişi ve kuruluşlarla müşterek çalışma içerisinde olup ihtiyaç halinde vatandaşlarımıza ulaştırılması bizzat sağlanacaktır. Ayrıca ilgili çalışma Teşkilatımızın internet sitesine yüklenecek olup, ücretsiz olarak erişime açılacaktır.
· Çevre temizliği ve canlıların yaşam alanı için temizlik yapılması
Her birim, hizmet verdiği yerleşkede özellikle sahiller, ormanlar, mesire alanları gibi kamuya açık alanlarda belirli sürelerde çevre temizliği yapmakla sorumludur. İlgili çalışma, kamu kurumlarıyla koordineli şekilde yürütülecek olup Genel Merkez’in bilgisine tabidir.
5.GENEL MERKEZ KOORDİNASYONU İLE GERÇEKLEŞECEK PROJELER
· Üniversitelerde öğrenci evi açmak
· Öğrenci bursları
· Öğrenci kitap bursları
· Sorunu olan öğrencilerin okul ve üniversiteler ile görüşülerek sorun çözümünü sağlamak
· Başarılı il ve ilçe başkanlarını ödüllendirme
· Geleneksel bilgi yarışmaları
· Şiir yarışması
· Fotoğraf yarışması
· Hediye kitap kampanyası
· Çalıştay
· Derneğe bağlı öğrencilerden başarılı bölümlerde okuyan (tıp, yazılım, robotik kodlama, hukuk, mühendislik) gençlerle birebir genel merkez ilgilenerek (burs vs.) gelecekte derneğimize hizmetinin devamlılığının sağlanması.
Genel işleyişin sağlanılıp korunması için bir grubun çalışmaları koruması sağlanacak
*YAPILAN BÜTÜN ÇALIŞMALAR, BİRİM SORUMLULARININ GÖZETİMİNDE DÜZENLENECEK YIL SONU DEĞERLENDİRME TOPLANTILARINDA DERLENEREK “ YIL SONU FAALİYET RAPORU” OLARAK GENEL MERKEZE GÖNDERİLECEKTİR.
Bu proje YENİ GÖKTÜRK HAREKETİNE aittir. İç tüzük olarak düşünülüp önerilmiştir. Projeye hayat verecek kişilerin listesi, Milli eğitim projesi ve manifesto niteliğinde kurallar hariç tutulmuştur. Sonraki projelerde bahsi geçecektir.
Ne Mutlu Türk’üm Diyene !
Comments